Kennisbank

Onderzoek naar luchtkwaliteit bij restaurant Track 75

mei 4, 2023 | Binnenklimaat

Luchtzuivering wordt steeds populairder, vooral in stedelijke gebieden waar luchtvervuiling een groot probleem is. Luchtzuivering wordt gezien als een noodzakelijke aanvulling op ventilatie om de luchtkwaliteit in huis of op het werk te verbeteren en de gezondheid te beschermen.

Hoewel luchtzuiveraars een goed hulpmiddel zijn, hebben sceptici verschillende reden om de effectiviteit van zo’n toestel te betwijfelen: het gebrek aan wetenschappelijk bewijs, de technische beperkingen en het uitblijven van regulering waardoor de kwaliteit en effectiviteit van de luchtzuiveraars niet altijd gegarandeerd zijn. YAWI gaat graag de uitdaging aan om met permanente luchtkwaliteitsmetingen het tegendeel te bewijzen: onze luchtreinigers doen wat ze beloven en zijn effectief hulpmiddelen bij de vermindering van luchtvervuiling. Wij willen onze mobiele toestellen in verschillende ruimtes en in verschillende sectoren plaatsen om zo met staalharde bewijzen te komen, zwart op wit.

 

YMP2Eén van onze onderzoekslocaties is het restaurant Track 75. Track 75 zit in het voormalige stationsgebouw van Harelbeke, gebouwd in 1896.

In dit historisch gebouw is ramen openzetten niet mogelijk en verbouwen om grootschalige luchtzuiveringsinstallaties te installeren niet haalbaar waardoor ventileren en verluchten niet mogelijk zijn. Bovendien is zaakvoerder Gilles De Lombaerde zelf allergisch aan pollen en stof en weet hij hoe belangrijke gezonde lucht is. De komende weken en maanden testen we met een luchtmetingstoestel dat werkt op basis van de huidige WHOnormen (Wereldgezondheidsorganisatie), ontwikkeld door Johan Fleurbaey en Árpád Poprádi. Deze zal in real time en 24/7 een aantal waarden meten.

In horecazaken is luchtzuivering niet alleen interessant om besmettingen met virussen en bacteriën drastisch te laten dalen, maar ook om de geur dat koken met zich meebrengt te verminderen.

De komende weken en maanden nemen we jullie graag mee in het onderzoek naar de luchtkwaliteit in Track 75 waarbij de impact van luchtzuivering zal onderzocht worden. Hieronder kan je het volledige onderzoek nalezen. Op verschillende tijdstippen wordt dit artikel aangevuld. Krijg je graag nog meer informatie over dit onderzoek? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@yawi-purifiers.com. Wij helpen je graag verder.

Opzet van het onderzoek naar luchtkwaliteit bij gebruik van een YAWI Purifiers luchtzuiveraar

 

Locatie

Brasserie Track 75 bevindt zich in Harelbeke in het oude stationsgebouw uit 1896. Het pand werd gerenoveerd en kreeg in 2004 de huidige invulling. In dit gebouw is ventilatie niet mogelijk: de ramen kunnen niet open aangezien het een beschermd monument is. Het restaurant bestaat uit drie delen: ingang met een bar (47,17m² of 188,67m³), waar een pelletkachel in gebruik is tijdens de winter, en 2 andere ruimtes gescheiden door een grote muur waarin een gaskachel ingebouwd is (eveneens in gebruik tijdens de winter) (72,07m² of 314m³ & 47,82m² of 175,05m³). De totale oppervlakte van het pand is 167,06m² of 677,72 m³. Het restaurant heeft een maximale capaciteit van 90 personen.

 

Luchtkwaliteitsmeting

De luchtkwaliteitsmeter zal 24/7 in realtime in het gebouw een aantal waarden opmeten: temperatuur, vochtigheid, Nox, VOC, CO2, partikels PM 1.0, 2.5, 4 en 10. Voor de luchtkwaliteit buiten wordt gebruik gemaakt van de metingen door het officieel meetstation van de Vlaamse Milieumaatschappij in Zwevegem.

Beginsituatie

In een eerste fase worden de luchtkwaliteitsmetingen uitgevoerd in het restaurant zonder dat er luchtzuiveraars in werking zijn. Deze waarden worden als referentiewaarde gebruikt om de impact van de luchtzuivering te kunnen bepalen. De luchtkwaliteit zal in deze fase gedurende 4 weken gemonitord worden zodat de impact van de buitenluchtkwaliteit voldoende bestudeerd kan worden.

Belangrijke variabele bij de resultaten zijn ook de openingsuren van het restaurant aangezien de hoeveelheid aanwezigen ook een impact heeft op de luchtkwaliteit.
Het restaurant is open:
Woensdagmiddag & – avond.
Donderdagmiddag & – avond.
Vrijdagmiddag & – avond
Zaterdagavond
Zondagmiddag & – avond

Gesloten op maandag, dinsdag en zaterdagmiddag, alsook eerste zondag van de maand.

 

Update 20 april

Uit de metingen van de eerste vier weken kunnen volgende conclusies getrokken worden:

 • Wanneer de luchtkwaliteit buiten slecht (waarde > 15µg/m³) is, zijn de waarden binnen ook slecht (waarde > 15µg/m³).
 • Wanneer de luchtkwaliteit buiten goed is (waarde < 15µg/m³), zijn de PM waarden meestal ook goed (waarde < 15µg/m³).
 • Hoewel de luchtkwaliteit buiten soms goed is (waarde < 15µg/m³), is er ondanks de goede waarden van binnenluchtkwaliteit een groot risico op besmetting wanneer de CO2 waarden hoog staan. Aanwezigen kunnen dan virussen en bacteriën de ruimte binnenbrengen die niet door de luchtreiniger geëlimineerd worden aangezien deze niet actief is.
 • In sommige gevallen zijn de PM waarden niet goed binnen ondanks goede waarden van de buitenlucht.

 

Na vier weken werd de luchtreiniging opgestart met één toestel van het type YMP2. Technische specificaties van dit toestel kunnen hier worden gevonden. Er wordt in deze tweede fase slechts één luchtreiniger ingeschakeld om te meten in welke mate deze in staat is om de lucht in het restaurant te zuiveren. Er zullen geen extra toestellen worden ingeschakeld, wel zal worden nagegaan welke werkingsstand ideaal is.

Uit de metingen van deze periode met luchtzuivering door een YMP2-toestel kunnen volgende conclusies getrokken worden:

 • Tijdens deze periode was de kwaliteit van de buitenlucht slechter dan tijdens de voorgaande periode.
 • De PM waarden van de binnenlucht blijven goed (<15 µg/m³) ondanks de slechte kwaliteit van de buitenlucht.
 • De PM waarden van de binnenlucht blijven stabiel en omdat de luchtreiniger actief is, is de kans op besmetting door virussen en bacteriën veel kleiner ondanks de soms hoge CO2 waarden.

 

 

Update 4 juli 

Na het uittesten van één toestel van het type YMP2 was het de beurt aan 2 toestellen van het type YMP1. Technische specificaties van het toestel kunnen hier gevonden worden. In deze periode zullen we opnieuw de vergelijking maken met de periode waarbij er geen luchtreiniger aanwezig was.

 • Wanneer we de lucht analyseren voor het inschakelen van 2 luchtreinigers en erna zien we een duidelijk verschil in waarden.
 • Bij het vergelijken van de twee grafieken wordt snel duidelijk dat de kwaliteit van de binnenlucht veel minder afhankelijk wordt van die van de buitenlucht door het toevoegen van 2 luchtreinigers.
 • Ondanks de hoge CO² waarden blijft de binnenluchtkwaliteit goed en wordt de kans op besmetting beperkt.
 • De kwaliteit van de binnenlucht blijft steeds goed (waarde < 15 µg/m³), terwijl de buitenlucht doorheen februari en op het einde van maart slecht was.

 

 

 

Volgende grafiek beschrijft de situatie van de buiten- en binnenlucht alsook CO²-gehaltes. Deze opname werd gemaakt tussen 22/03/23 en 21/04/23. Dit is de tweede maand waarbij 2 YMP1 luchtreinigers werden geplaatst in Track 75.

 • Hoewel de kwaliteit van de buitenlucht in het laatste deel van april slecht was (waarde > 15 µg/m³) bleef de luchtkwaliteit binnen goed (waarde < 15 µg/m³).
 • Ondanks de hoge pieken in CO² waarden bleef de luchtkwaliteit binnen goed (waarde < 15 µg/m³) na inschakeling van de twee luchtreinigers.
 • Hoewel de luchtkwaliteit binnen en buiten dezelfde curve volgt is de kwaliteit binnen weinig afhankelijk van de luchtkwaliteit buiten.

 

 

 

Update november

Onderstaande grafiek beschrijft de situatie van de CO²-waardes en de binnen- en buitenlucht na inschakeling van één YMP1 luchtreiniger en één YMP2 luchtreiniger. De opname werd gemaakt tussen 04/05/2023 en 07/06/2023.

 

 • We zien tijdens verschillende periodes hoge pieken in de buitenlucht (> 15 µg/m³). De binnenlucht blijft desondanks deze hoge waardes op een goed niveau (< 15 µg/m³).
 • Deze hoge waarden vinden we ook terug in het CO² gehalte. Ook hier bleef de binnenlucht stabiel en onder de drempel van 15 µg/m³.
 • Met deze twee toestellen slagen we erin om de algemene luchtwaarde nog lager te houden. Het is bijgevolg veilig om te zeggen dat de combinatie de beste keuze is voor Track 75.

 

 

 

Op bijhorende grafiek zien we opnieuw de combinatie van één YMP1 luchtreiniger en één YMP2 luchtreiniger. Dit over de periode van 08/07/2023 tot 31/08/2023. Ook hier werd opnieuw de binnen- en buitenlucht gemeten alsook de CO²-waarden.

Opvallend is hier dat de buitenlucht over het algemeen zeer goed was in vergelijking met vorige periodes. De weinig vervuilde buitenlucht werd verder geneutraliseerd door de YMP1 en YMP2. De pieken in CO²-waarden die er waren wisten onze luchtreinigers dan weer op te vangen. Van eind juli tot eind augustus werden de metingen even op pauze gezet. Op dit moment ging Track 75 er even tussenuit op verlof.

 

 

Tot slot vergeleken we ook de impact van de binnenlucht met de YMP1 en YMP2 luchtreinigers en de binnenlucht zonder reinigers. Hier werd de periode van 11/01/2023 tot 04/05/2023 gemeten zonder luchtreiniger. Van 04/05/2023 tot 24/08/2023 met luchtreiniger.

In deze uitgebreide periode zien we een duidelijke verschil in de binnenlucht in het restaurant. Waar de binnenlucht in het begin van de grafiek sterk fluctueert en zich verhoudt met de buitenlucht wordt dit door de toevoeging van de luchtzuiveraars geneutraliseerd. We zien dat de hoge pieken bijna volledig worden opgevangen door de zuiveraars en dat de binnenlucht quasi onaangetast wordt door de buitenlucht. Ook de CO² gehaltes hebben weinig invloed op de binnenlucht.

Over het algemeen kan dus geconcludeerd worden dat de luchtzuiveraars wel degelijk een verschil maken in het zuiveren van de lucht in Track 75.

 

 

 

 

 

Volg onze sociale media en onze website om op de hoogte te blijven van updates van dit onderzoek.

HEB JE EEN VRAAG OVER DE YAWI TOESTELLEN?

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND

Vul onderstaand formulier in en we helpen je zo snel mogelijk verder !

VOLG YAWI OOK OP: