Kennisbank

Onderzoek naar luchtkwaliteit bij restaurant Track 75

mei 4, 2023 | Binnenklimaat

Luchtzuivering wordt steeds populairder, vooral in stedelijke gebieden waar luchtvervuiling een groot probleem is. Luchtzuivering wordt gezien als een noodzakelijke aanvulling op ventilatie om de luchtkwaliteit in huis of op het werk te verbeteren en de gezondheid te beschermen.

Hoewel luchtzuiveraars een goed hulpmiddel zijn, hebben sceptici verschillende reden om de effectiviteit van zo’n toestel te betwijfelen: het gebrek aan wetenschappelijk bewijs, de technische beperkingen en het uitblijven van regulering waardoor de kwaliteit en effectiviteit van de luchtzuiveraars niet altijd gegarandeerd zijn. YAWI gaat graag de uitdaging aan om met permanente luchtkwaliteitsmetingen het tegendeel te bewijzen: onze luchtreinigers doen wat ze beloven en zijn effectief hulpmiddelen bij de vermindering van luchtvervuiling. Wij willen onze mobiele toestellen in verschillende ruimtes en in verschillende sectoren plaatsen om zo met staalharde bewijzen te komen, zwart op wit.

Eén van onze onderzoekslocaties is het restaurant Track 75. Track 75 zit in het voormalige stationsgebouw van Harelbeke, gebouwd in 1896. In dit historisch gebouw is ramen openzetten niet mogelijk en verbouwen om grootschalige luchtzuiveringsinstallaties te installeren niet haalbaar waardoor ventileren en verluchten niet mogelijk zijn. Bovendien is zaakvoerder Gilles De Lombaerde zelf allergisch aan pollen en stof en weet hij hoe belangrijke gezonde lucht is. De komende weken en maanden testen we met een luchtmetingstoestel dat werkt op basis van de huidige WHOnormen (Wereldgezondheidsorganisatie), ontwikkeld door Johan Fleurbaey en Árpád Poprádi. Deze zal in real time en 24/7 een aantal waarden meten.

In horecazaken is luchtzuivering niet alleen interessant om besmettingen met virussen en bacteriën drastisch te laten dalen, maar ook om de geur dat koken met zich meebrengt te verminderen. YMP2

De komende weken en maanden nemen we jullie graag mee in het onderzoek naar de luchtkwaliteit in Track 75 waarbij de impact van luchtzuivering zal onderzocht worden. Hieronder kan je het volledige onderzoek nalezen. Op verschillende tijdstippen wordt dit artikel aangevuld. Krijg je graag nog meer informatie over dit onderzoek? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@yawi-purifiers.com. Wij helpen je graag verder.

Opzet van het onderzoek naar luchtkwaliteit bij gebruik van een YAWI Purifiers luchtzuiveraar

Locatie

Brasserie Track 75 bevindt zich in Harelbeke in het oude stationsgebouw uit 1896. Het pand werd gerenoveerd en kreeg in 2004 de huidige invulling. In dit gebouw is ventilatie niet mogelijk: de ramen kunnen niet open aangezien het een beschermd monument is. Het restaurant bestaat uit drie delen: ingang met een bar (47,17m² of 188,67m³), waar een pelletkachel in gebruik is tijdens de winter, en 2 andere ruimtes gescheiden door een grote muur waarin een gaskachel ingebouwd is (eveneens in gebruik tijdens de winter) (72,07m² of 314m³ & 47,82m² of 175,05m³). De totale oppervlakte van het pand is 167,06m² of 677,72 m³. Het restaurant heeft een maximale capaciteit van 90 personen.

 

Luchtkwaliteitsmeting

De luchtkwaliteitsmeter zal 24/7 in realtime in het gebouw een aantal waarden opmeten: temperatuur, vochtigheid, Nox, VOC, CO2, partikels PM 1.0, 2.5, 4 en 10. Voor de luchtkwaliteit buiten wordt gebruik gemaakt van de metingen door het officieel meetstation van de Vlaamse Milieumaatschappij in Zwevegem.

Beginsituatie

In een eerste fase worden de luchtkwaliteitsmetingen uitgevoerd in het restaurant zonder dat er luchtzuiveraars in werking zijn. Deze waarden worden als referentiewaarde gebruikt om de impact van de luchtzuivering te kunnen bepalen. De luchtkwaliteit zal in deze fase gedurende 4 weken gemonitord worden zodat de impact van de buitenluchtkwaliteit voldoende bestudeerd kan worden.

Belangrijke variabele bij de resultaten zijn ook de openingsuren van het restaurant aangezien de hoeveelheid aanwezigen ook een impact heeft op de luchtkwaliteit.
Het restaurant is open:
Woensdagmiddag & – avond.
Donderdagmiddag & – avond.
Vrijdagmiddag & – avond
Zaterdagavond
Zondagmiddag & – avond

Gesloten op maandag, dinsdag en zaterdagmiddag, alsook eerste zondag van de maand.

Update 20 april

Uit de metingen van de eerste vier weken kunnen volgende conclusies getrokken worden:

  • Wanneer de luchtkwaliteit buiten slecht (waarde > 15µg/m³) is, zijn de waarden binnen ook slecht (waarde > 15µg/m³).
  • Wanneer de luchtkwaliteit buiten goed is (waarde < 15µg/m³), zijn de PM waarden meestal ook goed (waarde < 15µg/m³).
  • Hoewel de luchtkwaliteit buiten soms goed is (waarde < 15µg/m³), is er ondanks de goede waarden van binnenluchtkwaliteit een groot risico op besmetting wanneer de CO2 waarden hoog staan. Aanwezigen kunnen dan virussen en bacteriën de ruimte binnenbrengen die niet door de luchtreiniger geëlimineerd worden aangezien deze niet actief is.
  • In sommige gevallen zijn de PM waarden niet goed binnen ondanks goede waarden van de buitenlucht.

 

 

Na vier weken werd de luchtreiniging opgestart met één toestel van het type YMP2. Technische specificaties van dit toestel kunnen hier worden gevonden. Er wordt in deze tweede fase slechts één luchtreiniger ingeschakeld om te meten in welke mate deze in staat is om de lucht in het restaurant te zuiveren. Er zullen geen extra toestellen worden ingeschakeld, wel zal worden nagegaan welke werkingsstand ideaal is.

Uit de metingen van deze periode met luchtzuivering door een YMP2-toestel kunnen volgende conclusies getrokken worden:

  • Tijdens deze periode was de kwaliteit van de buitenlucht slechter dan tijdens de voorgaande periode.
  • De PM waarden van de binnenlucht blijven goed (<15 µg/m³) ondanks de slechte kwaliteit van de buitenlucht.
  • De PM waarden van de binnenlucht blijven stabiel en omdat de luchtreiniger actief is, is de kans op besmetting door virussen en bacteriën veel kleiner ondanks de soms hoge CO2 waarden.

Volg onze sociale media en onze website om op de hoogte te blijven van updates van dit onderzoek.

HEB JE EEN VRAAG OVER DE YAWI TOESTELLEN?

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND

Vul onderstaand formulier in en we helpen je zo snel mogelijk verder !

VOLG YAWI OOK OP: