Kennisbank

Ventileren, verluchten of zuiveren: wat is de beste keuze?

apr 13, 2023 | Binnenklimaat

De woorden: ventileren, verluchten en luchtzuivering zijn je waarschijnlijk niet vreemd. Sinds de komst van corona beseffen we pas hoe belangrijk deze woorden effectief zijn. Ze helpen ons om de luchtkwaliteit van de binnenlucht te verbeteren. Als bonus hebben ze ook een positief effect op virusverspreiding in jouw ruimte. Maar wat zijn de verschillen nu tussen ventileren, verluchten en zuiveren? En waarvoor moet je kiezen?

Verluchten en ventileren zijn twee verschillende dingen, die mensen vaak door elkaar halen. Verluchten gebeurt wanneer je ramen en deuren opent en zo de verse buitenlucht laat binnenkomen.  Op die manier wordt de binnenlucht gedurende een korte periode ververst met de buitenlucht.

Ventileren lijkt op verluchten, maar de verse buitenlucht wordt constant aangevoerd en/ of de vervuilde binnenlucht wordt naar buiten afgevoerd. Het verschil zit hem dus vooral in timing. Verluchten is periodiek, terwijl ventileren constant is.

Aan de andere kant hebben we dan zuiveren. Daarvoor wordt er gebruik gemaakt van een luchtzuiveraar, bijvoorbeeld een mobiele YAWI luchtzuiveraar. De vervuilde binnenlucht wordt dan niet vervangen door verse buitenlucht, maar wordt gereinigd. Die gereinigde lucht wordt dan verspreid in de ruimte.

Het is geen kwestie van kiezen tussen ventileren, verluchten en zuiveren. Het is eerder een en-en-verhaal. De combinatie van verluchten, ventileren en zuiveren is dé oplossing om jouw binnenlucht zo optimaal mogelijk te houden. Zorg allereerst voor voldoende ventilatie en verluchting in jouw ruimtes en vul dan aan met luchtzuivering. Die extra luchtzuivering tilt de kwaliteit van je binnenlucht naar een hoger niveau.

Wil jij jouw binnenluchtkwaliteit tot een hoger niveau tillen? Laat YAWI helpen! Je vindt alle informatie hier.

HEB JE EEN VRAAG OVER DE YAWI TOESTELLEN?

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND

Vul onderstaand formulier in en we helpen je zo snel mogelijk verder !

VOLG YAWI OOK OP: