Goed nieuws! De luchtkwaliteit in Europa gaat erop vooruit, volgens een nieuw rapport van het Europees milieuagentschap. Toch is er een keerzijde. Luchtvervuiling blijft slachtoffers opeisen. Door deze blootstelling aan fijnstof vielen in ons land alleen al 5 000 doden in 2020.
Blootstelling aan fijnstof is en blijft een stille moordenaar voor het milieu, maar ook voor mensen. In 2020 was dit dé oorzaak voor minsten 238 000 vroegtijdige overlijdens in Europa. In datzelfde jaar werd 96 procent van de Europese bevolking blootgesteld aan fijnstofconcentraties boven de advieswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat is dus boven de aangeraden vijf microgram per kubieke meter. Heftige cijfers, die erg confronterend zijn, maar toch is er goed nieuws!
De vroegtijdige overlijdens door fijnstof zijn enorm gezakt sinds 2005. Toen trof fijnstof nog 431 000 slachtoffers. Nu is dat met 45 procent gedaald. Indrukwekkend! Desondanks heeft de coronapandemie van 2020, met de bijhorende lockdowns, een positief effect gehad op de luchtkwaliteit. Dat kan alleen maar een pluspunt zijn!
Besparen op energieprijzen of gezonde lucht sparen?
Dat de energiecrisis erg aanwezig is, dat is niets nieuws. Mensen grijpen vaker naar hout- en pellet kachels omdat het goedkoper uitkomt. Maar dat heeft ook risico’s. De verbranding, voor de verwarming van gebouwen, is dé belangrijkste bron van fijnstof.
Een ideale omgeving creëren zonder fijnstof, is dus niet zo gemakkelijk. Door goed te ventileren en de lucht te zuiveren aan de hand van een luchtzuiveringstoestel kan je een optimale luchtkwaliteit creëren voor jezelf en de mensen rond je.
Op zoek naar een mobiele luchtzuiveraar die bij jou past? Informeer je goed, je vindt alle informatie hier.