Kennisbank

Een golf van ademhalingsziektes: Bronchiolitis

dec 21, 2022 | Alle artikelen, Binnenklimaat

Als er iets is dat we de afgelopen jaren geleerd hebben, is het dat een virus zich verspreidt via de lucht. Daardoor is luchtzuivering van uiterst belang! Nee, we spreken niet over Covid-19 in dit geval, maar er is momenteel wel een andere golf in ons land.

Verschillende ziekenhuizen in ons land hebben momenteel te weinig bedden om baby’s en jonge kinderen met ademhalingsziektes op te vangen. Wanneer de seizoenen wisselen en de winter zijn intrede doet, is er altijd een toename in het aantal aandoeningen van de luchtwegen. Dit jaar is het aantal patiënten met bronchiolitis ongezien. Ze trekken dan ook aan de alarmbel!

Wat is Bronchiolitis?

Bronchiolitis is een acute luchtwegenontsteking die meestal veroorzaakt wordt door RSV of het respiratoir syncytieel virus. Het RSV-virus is zeer besmettelijk en verspreidt zich via de lucht door hoesten, niezen of de neus snuiten waarbij er aerosolen vrijkomen. Aerosolen zijn microdruppels die door de ademhaling worden geproduceerd en die micro-organismen, bacteriën en virussen kunnen bevatten. Door dat virus ontstaan er ontstekingen in de kleine luchtwegen, net voor de plaats waar de longblaasjes zuurstof opnemen. Het kan iedereen raken, maar vooral jonge kinderen moeten daardoor veel inspanning doen om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Wanneer deze jonge kinderen Bronchiolitis hebben, zijn ze vlug uitgeput en hebben ze moeite met drinken. Hoe jonger de persoon, hoe groter de kans is dat er zuurstof en vocht toegediend moet worden.

Wat kan ik doen?

Er bestaat (nog) geen vaccin tegen RSV, maar voor kinderen die te vroeg geboren worden of al heel jong met chronische hart- of longziekten zitten, is er wel een preventief middel. Ze krijgen gedurende vijf maanden antistoffen toegediend om de impact te beperken.

Kinder- en spoedartsen roepen vooral op tot preventie. Net zoals bij Covid-19 verspreidt het virus zich via de lucht. Dezelfde maatregelen gelden: denk aan goede handhygiëne, ventilatie, luchtzuivering en eventueel een mondmasker. Als je merkt dat jouw kind zich minder actief gedraagt, minder drinkt en ademen vermoeiend vindt, aarzelen dan niet om de huisarts in te schakelen.

Wil jij Bronchiolitis ze goed mogelijk bestrijden? Dan kan je naast het toepassen van bovenstaande maatregelen ook kiezen voor een luchtzuiveraar. Ontdek ons aanbod in de webshop.

Heb je vragen? Stuur ons gerust een bericht. We helpen je graag!

HEB JE EEN VRAAG OVER DE YAWI TOESTELLEN?

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND

Vul onderstaand formulier in en we helpen je zo snel mogelijk verder !

VOLG YAWI OOK OP: