Kennisbank

Clean Air Delivery Rate is cruciaal bij de aankoop van jouw luchtzuiveraar!

okt 27, 2022 | Binnenklimaat, Technologie

Bij de aankoop van een luchtzuiveraar kom je vaak de term “CADR” of Clean Air Delivery Rate tegen. De CADR is een systeem ontworpen om de capaciteit van verschillende luchtzuiveraars voor woondoeleinden te beoordelen. De meting omvat de verwijdering van pollen, stof en rook.

De Association of Home Appliances Manufacturers (AHAM) ontwierp een universele metriek die luchtzuiveringsbedrijven moeten gebruiken om de algemene doeltreffendheid van hun producten te meten. Daar werd dan de naam, Clean Air Delivery Rate (CADR) test, aan gegeven. De CADR in luchtreinigers is en blijft een essentiële vorm van informatie voor consumenten.

De voordelen van de CADR

De CADR van luchtzuiveraars vertelt hoe krachtig en efficiënt een luchtreiniger is. Daarbovenop bepaalt de test ook het vermogen van een luchtreiniger om specifieke ‘verontreinigende stoffen’ te verwijderen. Concreet zijn er drie veel voorkomende ‘verontreinigingen’ die in dit systeem worden gemeten: tabaksrook, stof en pollen. Deze ‘verontreinigingen’ hebben allemaal een CADR-deeltjesnummer. Hoe hoger het getal, hoe sneller de luchtzuiveraar die ‘stof’ kan verwijderen.

Is een hogere CADR beter?

Een goede CADR-rating geeft de sterkte van de luchtstroom van de luchtreiniger weer. Als de luchtreiniger uitblinkt in dit specifieke aspect, kan je verwachten dat jouw kamer altijd vrij is van vreemde ‘verontreinigingen’. Het is geen toeval dat luchtreinigers met een krachtige luchtstroom ook hoge CADR-ratings hebben.

CADR waardering voor rook

De maximale CADR-waarde voor rook is 450. Hoe hoger het getal, hoe meer deeltjes rook kunnen worden opgevangen. In wezen is de CADR-waarde voor rook gebaseerd op het vermogen om deeltjes tot 0,09 micron op te vangen.

CADR beoordeling voor pollen

In de Clean Air Delivery Rate-schaal hebben pollen een maximale CADR-score van 450, wat vergelijkbaar is met rook. Luchtfilters moeten deeltjes van 5 tot 11 micron kunnen opvangen, zodat ze pollen kunnen opvangen en voorkomen dat ze allergieën verspreiden.

CADR beoordeling voor stof

In de CADR-classificatietabel is de hoogste score voor stof 400. Luchtreinigers met een hoge CADR stofclassificatie kunnen verontreinigende stoffen van 0,5 tot 3 micron verwijderen.

Kan je de CADR berekenen?

Ja, je kunt de CADR zelf berekenen! Je kunt dit doen aan de hand van de volgende factoren:

  • Grootte van de kamer of de werkelijke vierkante meter van de ruimte waar je de luchtreiniger wil plaatsen (lengte x breedte)
  • Hoogte van het plafond van de kamer
  • Jouw gewenste luchtuitwisselingssnelheid per uur (ACH) wordt uitgedrukt in het aantal luchtcycli dat een luchtreiniger per uur kan uitvoeren.

U kunt hiervoor twee formules gebruiken. Ze zijn als volgt:

  • CADR in CFM – (ACH x Oppervlakte van de ruimte x Hoogte van het plafond) / 60
  • CADR in m3h – CADR in CFM x 1,699

Als dat als chinees klinkt, hoef je je geen zorgen te maken! Wij helpen jou graag met vragen over CADR en bij vragen over de gepaste mobiele luchtzuiveraar voor jouw ruimte. Wil jij toch zelf op zoek naar een YAWI luchtzuiveraar met een passende CADR, ontdek ons aanbod in onze webshop.

HEB JE EEN VRAAG OVER DE YAWI TOESTELLEN?

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND

Vul onderstaand formulier in en we helpen je zo snel mogelijk verder !

VOLG YAWI OOK OP: