Kennisbank

5 tips voor het ideale kantoorklimaat

jan 5, 2022 | Alle artikelen, Binnenklimaat

Het klimaat van een kantooromgeving is uitermate belangrijk. Een slechte luchtkwaliteit kan voor allerlei kwaaltjes zoals hoofdpijn, concentratieproblemen of irritatie van de luchtwegen zorgen. Hieronder geven we enkele tips mee om ervoor te zorgen dat het klimaat op kantoor optimaal is.

Voldoende ventilatie

Om een goed binnenklimaat te creëren en te onderhouden is het belangrijk om regelmatig te ventileren. Zo kan er genoeg verse lucht en zuurstof voorzien worden. Het ventileren op zich brengt natuurlijk andere verontreinigende stoffen van buiten met zich mee, desondanks is het toch nodig om af en toe de ramen open te zetten. Ventileren in combinatie met een luchtzuiveraar kan een oplossing bieden. Door te ventileren kan je de CO2-waardes in de ruimte verlagen terwijl een luchtzuiveraar de verontreinigde lucht zuivert.

Optimale luchtvochtigheid

Zowel een te hoge als een te lage luchtvochtigheid brengen klachten met zich mee. Werken in een vochtige omgeving kan leiden tot klachten aan de luchtwegen en kan huidirritaties veroorzaken. Idealiter zit de luchtvochtigheid altijd tussen de 30% en 70%. Warme lucht bevat meestal meer vocht dan koude lucht. Als de verwarming eenmaal aanstaat, betekent dit dat de koude lucht die verwarmd wordt meestal erg droog is en een laag vochtigheidspercentage heeft. Bij taken waarbij de oogleden weinig knipperen, zoals beeldschermwerk, komen vaak oogklachten voor vanwege een gebrek aan vocht. Het is daarom belangrijk om de luchtvochtigheid in een kantoorruimte goed te regelen met bijvoorbeeld een luchtbevochtiger.

Goed ventilatiesysteem

De lucht op kantoor kan zonder dat je het ziet van slechte kwaliteit zijn en kan voor veel klachten zorgen. Denk aan hoofdpijn, irritatie van de luchtwegen, concentratieproblemen, allergische reacties, irritatie aan de ogen en huid of vermoeidheid. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door een te laag zuurstofgehalte in de ruimte. Het is daarom belangrijk om een efficiënt ventilatiesysteem te installeren en stoffilters in het systeem regelmatig te vervangen. Net zoals bij het manueel ventileren kan een ventilatiesysteem niet voor zuivere en gezonde lucht zorgen. Ventileren – ook met een ventilatiesysteem – combineer je best met luchtzuiveringstoestellen. Het ventilatiesysteem zal voor meer zuurstof in de ruimte zorgen terwijl een luchtzuiveraar van de verse lucht zuivere en gezonde lucht maakt.

Planten voor meer zuurstof

Planten zijn een goede oplossing om voor meer zuurstof te zorgen. Hoe meer zuurstof er aanwezig is in de lucht, hoe beter mensen zich kunnen concentreren en dus prestatiegerichter kunnen werken. Planten zijn goede investeringen die bijdragen aan een aangenaam klimaat op kantoor. Bovendien kleden ze het kantoor wat meer aan en kunnen ze gebruikt worden als een afscheiding tussen verschillende ruimtes of bureaus.

Houd het kantoor schoon

Naast luchtverversing en ventilatie is het ook belangrijk om regelmatig schoon te maken. Een schoon kantoor draagt namelijk ook bij aan de luchtkwaliteit. Poetsen doe je best met meer natuurlijke producten, sterk geparfumeerde producten en sprays bevatten vluchtige organische stoffen die irritaties en zelfs ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Kan je toch niet afstappen van geparfumeerde producten? Dan kan je vluchtige organische stoffen onschadelijk maken door een luchtzuiveraar op kantoor te installeren.

Een ideaal kantoorklimaat vraagt duidelijk wat inspanning. Door goed te ventileren, het kantoor schoon te houden en de lucht te zuiveren aan de hand van een luchtzuiveringstoestel kan je een optimale luchtkwaliteit creëren voor jezelf, jouw klanten en jouw personeel.

 

Heb je vragen of nood aan persoonlijk advies? Contacteer ons via onderstaand contactformulier. We helpen je graag verder!

13 + 3 =

HEB JE EEN VRAAG OVER DE YAWI TOESTELLEN?

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND

Vul onderstaand formulier in en we helpen je zo snel mogelijk verder !

VOLG YAWI OOK OP: