Kennisbank

5 tips voor een beter binnenklimaat

nov 11, 2021 | Alle artikelen, Binnenklimaat

Een goed binnenklimaat is van uiterst belang voor ons welzijn en onze gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat de binnenlucht er vaker slechter aan toe is dan de buitenlucht. Vooral in nieuwe woningen die luchtdicht gebouwd of verbouwd worden om op energie te besparen zijn vaak slecht geventileerd. Vervuilde binnenlucht kan je vaak herkennen aan een onfrisse geur in huis of lichamelijke klachten zoals misselijkheid, hoofdpijn, irritaties aan neus-, keel- en ogen. De luchtkwaliteit heb je gelukkig voor een groot deel zelf in hand. Hieronder volgen enkele tips over hoe je de luchtkwaliteit binnenshuis kan verbeteren.

Zorg voor voldoende verluchting en ventilatie

In een woning bevinden zich van alle soorten vuil en stof, van chemische stoffen tot kaarsrook tot allergenen. Deze stoffen zijn schadelijk voor onze gezondheid en/of kunnen irritaties veroorzaken. Ze moeten dus verwijderd worden. Daarom is het belangrijk om zowel ’s zomers als ’s winters het huis voldoende te verluchten door de ramen open te zetten, zeker na een poetsbeurt. In badkamers en slaapkamers is enkel verluchten niet altijd voldoende. Vooral in nieuwbouwwoningen moet er ook geventileerd worden. Omdat de isolatienormen daar zo streng zijn geworden, valt er geen enkel verluchtingskiertje meer te bespeuren. Daarom is het belangrijk om in een ventilatiesysteem te investeren. Bij een ventilatiesysteem wordt de vervuilde binnenlucht en het vocht naar buiten gestuurd terwijl er verse lucht en zuurstof worden aangevoerd.

Gebruik geen agressieve schoonmaakproducten

Elke week grondig poetsen is een goed idee, maar denk vooral na over welke producten je daarbij wil gebruiken. Heel wat schoonmaakproducten bevatten namelijk chemicaliën die ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Daarnaast kan het een astma-aanval uitlokken of een allergie triggeren. Sprays vermijd je best, ze verdelen kleine partikels in de lucht die je vervolgens inademt. Probeer de volgende poetsbeurt wat meer natuurlijke producten uit zoals citroen, zwarte zeep, azijn of natriumbicarbonaat.

Wees op je hoede voor vluchtige organische stoffen

Vluchtige organische stoffen vind je onder andere in nieuwe meubels, auto’s en woningen. Veel mensen vinden ze lekker ruiken ookal zijn ze schadelijk voor je gezondheid. Ook luchtverfrissers en aërosols bevatten vluchtige organische stoffen. Deze stoffen zijn een belangrijke bron van luchtvervuiling en kunnen zorgen voor irritaties. Die stoffen zijn ook aanwezig in verf, schoonmaakproducten en brandvertragers op textiel. Daarom moet je als je nieuwe meubels plaatst of een muur hebt geverfd, je huis tot 6 maanden lang extra verluchten. En als je in een nieuwbouw intrekt, of een grondige renovatie laat uitvoeren, loopt die periode zelfs op tot anderhalf jaar.

Zorg voor meer planten in huis

Dat planten de lucht zuiveren weten we al een tijdje, ze halen schadelijke stoffen uit de lucht en zuiveren de lucht in huis. Wanneer je planten koopt om de lucht te helpen zuiveren, kies dan voor planten met een groot bladoppervlak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zinkvaren, lepelplant en krulvaren.

Zorg er wel voor dat je de planten niet te veel water geeft, want dan ga je schimmels veroorzaken!

Gebruik altijd de dampkap

Eigenlijk zou je de dampkap moeten aanzetten een tiental minuten voor dat je begint met koken. Laat de dampkamp altijd aan tijdens het koken en laat die zeker twintig minuten erna aanstaan om het vocht en het fijnstof kwijt te raken.

Zo, nu weet je hoe je je binnenklimaat kan verbeteren. Het is natuurlijk geen volledige oplossing, ook wanneer je voldoende ventileert en verlucht blijven er steeds bacteriën, schimmels, virussen en fijnstof circuleren in de binnenlucht. Om echt gezonde lucht in huis te hebben volstaat het jammer genoeg niet om enkel te ventileren en verluchten.

HEB JE EEN VRAAG OVER DE YAWI TOESTELLEN?

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND

Vul onderstaand formulier in en we helpen je zo snel mogelijk verder !

VOLG YAWI OOK OP: